Saturday, 14 January 2012

bueger sayur salad

Bahan-bahan:
Kacang Pis Hijau - 1 cawan
Kacang Kuda - 1 cawan
Kacang Dal Kuning (Yellow Lentil) - 1 cawan
Bawang Merah (dicincang) - 3 sudu besar
Daun Pasli Segar (dicincang) - 2 sudu besar
Daun Sup (dicincang) - 2 sudu besar
Daun Ketumbar Segar (dicincang) - 2 sudu besar
Lada ‘Cayenne’
Kentang ‘Idaho’ - 3 biji
Cendawan ‘Potobello’ - 6 biji
Tomato (dicincang) - 2 biji
Telur - 3 biji
Minyak Neuvida
Bawang Putih - 2 ulas
Bawang Besar - 1 biji
Cuka ‘Malt’ - 2 sudu besar
Cili (dicincang halus) - 3 biji

Jus Tomato - ½ cawan
Dadih Asli - 1 cawan
Timun (dipotong dadu) - 1 biji
Lemon - 1 biji
Timun Jepun Kuning - 1 biji
Timun Jepung Hijau - 1 biji
Madu - 3 sudu besar
‘Mustard’ - 2 sudu kecil
Salad Campuran
Biji Jintan Putih (ditumbuk)
Biji Ketumbar
Garam dan Lada Sulah
Tepung Gandum
Tepung Beras

Cara-cara penyediaan ‘Vege Patty’:
Rebuskan ubi sekali dengan kulitnya sehingg empuk. Letakkan sedikit garam ke dalam.
Sejukkan ubi dan buangkan kulitnya. Bahagikan 3 ubi tersebut kepada 3 mangkuk berbeza.
Mangkuk pertama, letakkan kacang kuda. Letakkan garam dan lada hitam. Masukkan daun ketumbar dan 1 sudu bawang merah yang dipotong. Gaul sehingga rata dan pecahkan 1 telur ke dalam mangkuk.
Mangkuk kedua, letakkan Kacang Pis Hijau. Letakkan garam dan lada hitam. Masukkan daun sup dan 1 sudu bawang merah yang dipotong. Gaul sehingga rata dan pecahkan 1 telur ke dalam mangkuk.
Mangkuk ketiga, letakkan kacang dal. Letakkan garam dan lada hitam. Masukkan Daun Pasli dan 1 sudu bawang merah yang dipotong. Gaul sehingga rata dan pecahkan 1 telur ke dalam mangkuk.
Tips: Pastikan adunan pejal. Jika adunan lembik tambahkan ubi untuk pejalkan adunan
Bentukkan ketiga-tiga adunan sehingga menjadi bebola. Lenyek sehingga menjadi ‘Patty’. Tebal ½ inci dan diameter 2 inci.
Panaskan kuali dan tuangkan minyak sedikit.-(Pastikan api perlahan supaya patty masak)
Masukkan ‘Patties’ ke dalam kualidan masakkan patty selama 2 minit untuk setiap permukaan.
Angkatkan ‘Patties’ dan biarkan ketepi.
Terus masukkan cendawan Portobello ke dalam kuali dan gorengkan sekejap.
Angkat cendawan yang digoreng tadi dan masukkan ke dalam ketuhar selama 5 minit.


Cara-cara penyediaan Sos:
Sos pertama: Campurkan tomato, bawang besar, Cuka ‘Malt’, cili dan jus tomato ke dalam periuk. - (Pastikan api perlahan supaya sos masak)
Sos kedua: Masukkan Dadih Asli, timun yang dipotong dadu, garam, lada dan perahkan sedikit lemon ke dalam mangkuk. Kacau sehingga sebati.
Sos ketiga:Campurkan ‘mustard’ dan madu ke dalam mangkuk. Tuangkan sedikit minyak neuvida ke dalam sos.


Cara-cara penyediaan Salad:
Perahkan sedikit lemon ke dalam salad campuran. Tuangkan sedikit minyak neuvida dan garam. Gaul sehingga sekata.


Hidangan Sampingan:
Potongkan Timun Jepun kuning dan hijau secara memanjang (batonnet cut).
Salutkan Timun Jepun dengan tepung gandung dan tepung beras. Kemudin debu kan dengan tepung biasa.
Seterusnya goreng Timun Jepun sehingga ranggup.

No comments:

Post a Comment